Erbjudandet är 72 platser mot – 750.000 kronor i månaden från skattebetalarnas pengar

Det är ett nybildat bolag. ACM Braås, som står bakom anbudet i Migrationsverkets senaste upphandling av tillfälliga asylboende. Budet gäller två flerbostadshus med sammanlagt åtta lägenheter, samtliga på 70 kvadratmeter. Om anläggningen fylls till sista platser, sammanlagt 72 platser, så betyder det i genomsnitt nio flyktingar per lägenhet eller boyta om 7-8 kvadratmeter per person.

– Vi har gått efter Migrationsverkets regler, att varje person ska ha fem kvadrat, säger Per Törnquist som en av delägarna i ACM Braås.

Det två husen i Böksholm är byggda på 50-talet och en fråga som tidigare kommit upp i samband med asylboende på mindre orter gäller kapaciteten och dimensionen av vatten och avlopp.

– Det brukade vara bra på att dimensionera på den tiden men jag kan inte just det där. Vi har haft kontakt med Växjö kommun och det är ingen som har sagt något till oss i all fall, säger Per Törnquist.

Byggnaderna ägdes tidigare av en norrman som drabbades av sjukdom och övergav dem. Lägenheterna blev mögelskadade och husen var på väg att förfalla när de såldes på exekutiv aktion i början 2012. De har sedan dess renoverats av den nye ägaren, Mariusz Piotr Kobiela. Han har ägarintresse i ACM Braås och upplägget är att han ska stå som hyresvärd för asylboendet och att restaurang företaget West Side Växjö ska leverera frukost, lunch och middag sju dagar i veckan.

Priserbjudandet till Migrationsverket ligger på 348 per dag och person. Det vill säga 750 000 kronor i månaden eller 9 miljoner per år om platserna utnyttjas fullt ut.

ACM Braås har, som Smålandsposten tidigare rapporterat, gått vidare i upphandlingen men om det betyder ett avtal med Migrationsverket i slutänden är i dag mycket oklart. Priset är relativt högt jämfört med andra anbud och det är över 40 företag som också gått vidare i upphandlingen.

– Jag är lite pessimistisk. Jag trodde inte att det var så här många som skulle vara med, utan tvärtom färre än förra gången. Vi får se vad som händer helt enkelt säger Per Törnquist.

Böksholm är en småort i Drevs socken i Växjö kommun belägen cirka 4 km nordväst om Braås med cirka 70 stycken invånare.

– Tänk så många det är som vill tjäna pengar och vet om att 90% saknar identitet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s