Jan Tullberg – Låsningen

Polisrapporten

Det är inte bara det juridiska systemet som är ineffektivt utan också det polisiära. De illegala invandrarna växer kontinuerligt i antal då Migrationsverket årligen överlämnar omkring 15.000 fall till polisen som endast lyckas avvisa cirka 7.000 personer. Gruppen med papper på att de skall lämna landet, men ändå inte gjort det ökar hela tiden. Det finns nu cirka 20.000 som skall utvisas och av dem har drygt hälften gått under jorden. Till dessa siffror kommer de som polisen inte har kännedom om. Det totala antalet illegala invandrare uppskattas av olika bedömare till 30.000 – 50.000. Sedan dessa bedömningar gjordes har det införts rättigheter till vård för illegala invandrare vid halvårsskiftet 2013, vilket rimligtvis lockar fler migranter att komma och stanna kvar.
Polisens ineffektivitet är påfallande. Omkring åtta tusen personer som skall avhysas ur landet bor kvar i de bostäder som de fått av Migrationsverket. Det finns således mycket som kan göras utan ett mer elaborerat spaningsarbete. Polisen anser det motiverat att visa aktivitet för att övertyga en grupp medborgare om att det finns ett kontrollsystem, men andra personer upprörs över ett fåtal insatser i tunnelbanan under det kryptiska namnet REVA – ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”. Den opinion som tidningarna rapporterade såg polisinsatsen som ett övergrepp, men bristen på verkningsgrad i avvisningarna kan bedömas som mer bekymmersam.
Forskare som Stefan Holgersson och Leif G W Persson framför en generell kritik av polisen för brist på effektivitet. Polisen förefaller söka vinna allmänhetens och politikernas förtroende genom dramatiska insatser som i hög grad tycks vara PR-projekt. Det verkar lockande att inför medborgare skapa en amerikansk ”polisserieimage”. Det är insatsstyrkor, specialgrupper mot organiserad brottslighet och REVA projekt. Det tycks som polisen ofta väljer bort arbetskrävande verkställighetsarbete. Polisens problem med effektivitet har hög relevans för oförmågan att genomföra utvisningar.
I många fall utförs inte avvisningen på grund av att mottagarlandet motsätter sig och att svenska myndigheter inte driver frågan med tillräcklig kraft. Lars Magnusson på Justitidepartementet: ”Enligt folkrätten är alla länder skyldiga att ta tillbaka sina medborgare, avtal eller inte. En viktig princip, annars skulle man inte kunna låta folk resa över gränserna”. Att inte ta ansvar för sina landsmän bör kopplas till repressalier. Danmark har skurit ner U-hjälp till länder som vägrar att ta tillbaka utvisade från Danmark.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s