Polisen utreder inte bildbevis om tjuvfiske

Det var i måndags som en sportfiskare fångade de två tjuvfiskarna på bild i Södra Bergundasjön när det håvade upp gös med stora nät. Vittnet larmade polisen och skickade bildbevis till Smålandsposten. Till en början tog polisen inte ärendet på allvar och någon patrull skickades aldrig ut. Men redan under onsdagen var fiskarna i farten igen. Då slog polisen till och grep två män. Till en början fanns misstanke om fiskebrott, men denna anklagelse har nu ändrats till stöld av båt och båtmotor. Männen hade löst fiskekort och därmed ser polisen inte det som en brottslig gärning. Vad det gäller själva fisket är det lite knepigare. De använde sig av annat fiskeredskap, som nät. Men detta är ingen straffbar gärning, säger polisens förundersökningsledare Marcus Gustavsson. Han hänvisar till ett rättsfall från Örebro där en liknande händelse skedde. Att använda otillåtna fiskeredskap vid sådant fiske är inte straffbart, enligt en hovrättsdom. Å andra sidan är juridiken svår att tolka och särskilt många prejudicerande rättsfall finns inte i landet. Om man ska driva ärendet med olagligt fiske vidare handlar det om en process mellan fiskevårdsområdet och de misstänkta tjuvfiskarna., menar Marcus Gustavsson.
Leif Carlsson, som är sekreterare i Växjöortens fiskevårdsområde, tycker polisens resonemang låter orimligt. Ärendet måste prövas om det handlar om ett fiskebrott. Dels på grund av att det inte är tillåtet att fiska med stora nät i sjön, dels att det handlar om organiserad brottslighet med mellanled där uppköpare finns inblandade. Omfattningen av tjuvfisket är stort och under hela juni månad har misstänkta tjuvfiskare funnits i trakten. – I början av juni beslagtog vi nät som hade använts i Norra Bergundasjön. Sedan har vi haft folk som noterat misstänkt tjuvfiske fram till midsommar, säger Leif Carlsson. Att tjuvfiskare blir tagna på bar gärning är mycket ovanligt, kontaterar han. Särskilt med dessa stora kvantiteter fisk. Hur mycket olagligt fiske som pågått under sommaren är oklart. Men det kan röra sig om en hel del, menar Leif Carlsson. För en sjö som Södra Bergundasjön kan det få stora konsekvenser om rovfiskar som abborre och gös fiskas i stora mängder. – Det kan fördärva fisket för många år framöver, säger han. Fiskevårdsområdet har ingen möjlighet att på egen hand driva någon civilrättslig process mot de två fiskarna, menar Leif Carlsson. Det är en orealistisk tanke. han ser det som ett polisärende och förväntar sig att polisen går vidare.
– De här fiskarna bryr sig inte. Det vet att inget händer och kan fortsätta med sin olagliga verksamhet. Under torsdagseftermiddagen släpptes de två männen. Det finns inte längre någon misstanke om fiskebrott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s