Sömnbrist ändrar vårt DNA

Forskare på Uppsala universitet och Karolinska institutet har studerat hur våra gener påverkas av sömnbrist. Den som sover för lite, skiftarbetar och sover på fel tider riskerar att drabbas av övervikt och diabetes. 15 friska män genomgick ett test. En natt fick de sova minst åtta timmar och en natt var de vakna. Sedan jämfördes blod- och vävnadsprover som togs efter de två nätterna.
– Efter bara en natts sömnbrist fick de en blodsockernivå som närmade sig den som en diabetiker har, säger Jonathan Cedernaes, forskare vid neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.. De gener som styr vår biologiska klocka förändrades.
– Det vi tidigare sett hos djur är att om de här generna störs så kan det leda till övervikt, diabetes och andra störningar i ämnesomsättningen. Hur länge förändringarna kvarstår är osäkert. Det kan tänkas påverka ämnesomsättningen hos personer under längre tid.
– Tidigare studier visar att det tar tid att återställa kroppen bara efter en eller flera dygns sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes.

Källa: Smp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s