Visa att polisen är viktig

Polisens arbete är värdefullt, det borde visas i mer än bara höjd lön. Det råder allvarlig underbemanning inom polisen. Förra året var det fler poliser än någonsin som lämnade tjänsten. Det är allvarligt i sig men blir värre av att 589 av 828 slutade av någon annan anledning än ålderspension. De som inte vill oroa sig över detta förklarar att ökningen beror på att yngre personer värderar flexibilitet inom arbetslivet högre än guldklocka. Polisens fackförbund, Polisförbundet menar dock att det inte är frihetsdrömmar som får poliser att fly fältet. De pekar på låg lön och hårda arbetsförhållanden som förklaring till avhoppen. Två av polisregionerna har också visat att bemanningsfrågan är akut. I Polisregion Väst och Nord har bristen på poliser anmälts som särskild händelse. Det innebär att utan nyrekrytering av poliser kommer verksamheten att bli lidande. I detta läge har det visat sig att det inte finns tillräckligt många poliser att rekrytera.

I dagarna presenterades statistik på bortfallet av sökande till polisutbildningen. Varje termin utbildas 300 poliser i landet men inför vårens antagning var det bara 257 som började. det är inte lyckat med tanke på att det från början var 4 589 som sökte utbildningen. Av dessa var det 1 076 som underkändes för att de inte angav sin vikt och längd i ansökan. 1 917 personer kallades till tester, en tredjedel dök inte upp. Hälften av de som dök upp klarade inte det begåvningsprov som Rekryteringsmyndigheten genomför. Endast 277 sökande klarade sig igenom hela processen. De som söker polisutbildningen är antingen oseriösa eller olämpliga. När det finns färre som klarar proven än platser på en utbildning är risken att man tar in olämpliga. Det är en mycket farlig väg att gå som leder till att yrket ringaktas ännu mer. Inrikesminister Anders Ygeman (S) fick frågan vad han anser bör göras för att säkra rekryteringen. ”Vi ska inte på något sätt sänka kraven på de som ska bli poliser, men vi ska se till att testerna är utformade på ett så bra sätt som möjligt.” Det låter som något en politiker som vill sänka kraven skulle säga. Polisens arbetsvillkor är det centrala för att säkra återväxten. Det handlar dock inte enbart om ökade resurser och höjda löner, även om det senare verkligen är motiverat. Det handlar om en yrkesgrupp som tjänar samhället men som får liten uppskattning. Utgångspunkten är att den enskilde polisens arbete negligeras eller misstänkliggörs.

För ett par veckor sen sa en vänsterpartist i Uppsala att ”vissa poliser borde tänka på sitt bemötande. De visar inte respekt”. Polisen hade då avbrutit bråk i ett problemområde. Misstänkliggörandet kommer ofta från personer med en rättighetsbaserad etikuppfattning på vänsterkant. Där kombineras tanken om maktstruktur med en oro för att någon ska kränka ens rättigheter. Polisen är enligt det synsättet den perfekta förövaren. Detta har mycket lite med granskningen av polisen att göra. Den fungerar bra och leder till förändringar där det behövs. Det behövs motbilder till det narrativ som vänstergrupper målar upp och ofta vinner genomslag i mediebevakning. Vem vill gå in i ett yrke som bara får skäll trots att utför en samhällsbärande uppgift? Polisyrkets status handlar om mer än bara lön.

Källa SMP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s