Tjolöholms slott

P1020936

Tjolöholms slott ligger på en halvö i Kungsbackafjorden i Fjärås socken i Halland. Platsen nämns redan i Valdemar Atterdags jordeböcker från 1300-talet under namnet Thiulfö. Sista delen ”holm” skall vara ett senare tillägg. När den första boningen uppfördes här vet man inte men på 1700-talet låg det en mindre byggnad med corps-de-logi och två flyglar på platsen. Troligen har det även funnits hus på platsen före den. 1700-talsbyggnaden blev i mitten av 1860-talet ersatt av en slottsliknande anläggning som uppfördes av ryttmästaren vid skånska dragonerna Berndt Axel Verner Santesson som köpte Tjolöholm 1863. Så när James Fredrik Dickson 1892 köpte Tjolöholm var den byggnaden som stod där knappt 30 år gammal.

James Fredrik Dickson föddes i England 1844 och tillsammans med sin familj flyttade han till Göteborg när han var tre år gammal. I vuxenlivet blev han köpman och hippolog samt arbetade som hovstallmästare hos Oscar II. År 1892 köpte han, tillsammans med sin hustru Blanche Dickson det gamla säteriet Tjolöholm för att där bygga upp ett stuteri med uppfödning av rashästar.

Sex år senare började man uppföra Tjolöholm efter ritningar av den unge arkitekten Lars Israel Wahlman, som när bygget började endast var 28 år gammal. Han fick äran att rita skissen till slottet även fast han bara kommit tvåa i den arkitekttävling som man utlyst för att hitta rätt person till jobbet. Wahlman hämtade mycket av sin inspiration från den brittiska Arts- & Craftrörelsen, en rörelse som hade en förkärlek för materialäkthet och högkvalitativt konsthantverk och som förordade hantverksföremål i stället för maskintillverkade produkter och en personlig stil istället för de historiska stilarna.

James Fredrik Dickson fick dock aldrig själv se slutresultatet efter som han dog en kort tid efter att de bestämt sig för Wahlmans skisser. Istället var det Blanche som tog över och ensam genomförde det stora byggnadsföretaget tillsammans med arkitekt Wahlman. 1904 stod slottet färdigt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s