Rabiesvirus i Småland – Skåne

År 1896 förklarades Sverige som rabiesfritt. Men det är landet inte längre efter fynd i Småland och Skåne.

– Vi har varit på några ställen runt om i Småland men jag kan inte säga exakt var, säger Lundqvist, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi i Uppsala. Det är forskare därifrån som hittat antikroppar mot rabies hos fladdermöss i södra och mellersta Sverige. Ingen av de 452 analyserade fladdermössen har påvisbart rabiesvirus i saliven, men 14 av dem hade rabiesspecifika antikroppar, vilket visar att de var eller nyligen hade varit infekterade av viruset.

– Och vi har ett antal fall runt om i Europa där människor som arbetat med fladdermöss dött av rabies efter att ha blivit bitna av fladdermöss. Därför är det viktigt att tjata om det här även om risken för smitta är ytterst liten. Samtliga fladdermöss med antikroppar tillhörde arten vattenfladdermöss och hade infångats antingen i Skåne eller Småland.

Rabies är ett av världens mest fruktade virus. För personer som smittats och börjat utveckla symptom slutar infektionen så gott som alltid med döden.

– Sverige förklarades alltså rabiesfritt för mer än hundra år sedan men vi har fall på senare håll, till exempel ett diplomatbarn som plockat med sig en katt från Asien där det gick illa. Enligt Lundqvist finns det inga tecken på att viruset skulle sprida sig till varken husdjur eller boskapsdjur men att kalla landet rabiesfritt menar han inte längre är möjligt.

– Därför är det bra att uppmärksamma så att folk ser till att akta sig.

I den aktuella studien ingick forskare från Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Uppsala universitet.

Källa SMP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s